Dolgu Uygulamaları
Dolgu Uygulamaları
Dolgu maddesi enjeksiyonu minimal invaziv estetik uygulamaları arasında yer almaktadır. Kırışıklıkları giderme amaçlı uygulamalar genellikle 30’lu yaşlardan itibaren yapılmakla birlikte, kontur bozukluklarını gidermek amaçlı uygulamalar 20’ li yaşların ortasından itibaren yapılabilir.
Hangi dolguları kullanıyoruz?
Alerji riski olmaması ve daha emniyetli olması nedeniyle geçici dolgu malzemelerini tercih etmekteyiz. En sık Hyaluronik asit içerikli dolguları kullanmaktayız. Hayvansal madde içermeyen hyaluronik asit türevleri vücutta zaten bulunan maddelerdir ve ağırlığının yaklaşık 100 katı kadar su çekerek dolgunluk sağlamaktadır. Aynı zamanda ayrışabilen bir ürün olduğu için zamanla vücudu terk etmekte ve herhangi bir yan etki bırakmamaktadır.
Geçici dolguların etkisi ne kadar sürer?
Uygulanan bölgeye ve kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genellikle bir yıla kadar etkileri devam eder. Düzenli olarak uygulamanın devam etmesi durumunda zaman içinde uygulama bölgesinde etki kalıcı olabilmektedir.
Dolgu hangi bölgelere uygulanabilir?
Sıklıkla yüzde gölgelenmelere yol açan oluk ya da derin kırışıklıkları yok etmek için dolgu kullanırız. Alın, nazolabial oluk, dudak , elmacık ve şakaklar, çene ve jawline bölgesi en sık uygulama alanlarıdır. Kalınlaştırılarak dolgun görünmesinin sağlanması için dudaklara, ince çizgiler ve derin kırışıklıkların tedavisi için yüzün pek çok bölgesine uygulanabilir.
Uygulamadan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Dolgu maddesi uygulanmasından sonra kısa süreli buz uygulanması morlukların oluşumunu engeller veya azaltır. Özellikle hyalüronik asit içeren dolgular su çekerek etkisini daha iyi gösterdiği için ilk 2 gün bol miktarda su içilmesi önerilir. Dolgu maddesi uygulanan bölgeye aşırı masaj yapılmasından kaçınılmalıdır.
Geçici dolguların avantajları nelerdir?
Uygulama için ameliyathane koşuluna ihtiyaç yoktur. Uygulama son derece kolaydır ve kısa sürede tamamlanabilir. Kalıcı bir etkisi olmadığı için uygulama sonucu beğenilmediği taktirde bile daimi risk oluşturmaz. Yan etkileri yok denecek kadar azdır. Uygulama yaptıran kişi uygulamadan hemen sonra günlük aktivitelerine devam edebilir.
Dolgu komplikasyonları nelerdir?
Uygulandığı bölgede damarsal yapılara baskı oluşturma ve deride beslenme bozukluğu oluşma ihtimali çok düşük de olsa vardır. Özellikle kaş arası ve burun kökü uygulamaları başta olmak üzere körlük vakaları bildirilmiştir. Buradaki sorun, dolgu materyalinin damar içine kaçmasına bağlı göz damarlarına pıhtı atmasıdır. Son derece nadir olmasına karşın en korkulan komplikasyondur. Ehil ellerde ve ortamlarda güvenli ürünlerle yapılan uygulamalar ile riski en aza indirmek mümkündür. O yüzden bu tür riskli işlemleri merdiven altı işletmelerde yaptırmaktan özellikle kaçınınız ve mutlaka bir hekime enjeksiyon uygulatınız.
Dudak dolgusu:
Dudaklara kaybettiği nemi ve dolgunluğu kazandırmayı amaçlar. Yaşla birlikte özellikle üst dudak içe doğru sarkar ve döner. Özellikle ıslak-kuru dudak sınırı bölgesini dışa doğru döndürerek dudağın kaybettiği volümü abartıya kaçmadan yeniden sağlamak gereklidir.
Çene estetiği (Jawline):
Çene hattının belirginleşmesini ve hafif sarkmaların toplanmasını amaçlayan, çeneye daha feminen ve zarif bir görüntü sağlayan bir uygulamadır.
Gözaltı ışık dolgusu:
Gözyaşı oluğu deformitesi (tear trough deformity) olarak isimlendirilen, gözün iç köşesinin altına doğru uzanan olukların/çökmelerin tedavisi için yapılan bir uygulamadır. İğne veya kanül yardımı ile hyalünorik asit içeren dolgu materyallari bu bölgeye kemik üstüne olacak şekilde derin planda uygulanır.
Kullanılan dolgu materyalinin su tutarak fazla hacim kazanmayan özellikte olanları tercih edilmelidir. Işık etkisi, çökmüş alanların dolmasına bağlı gölge etkisinin azalması nedeniyle illüzyonik bir tanımlamadır.
Özellikle burun köşesine yakın bölgedeki damar yapıları nedeniyle , görme kayıplarına bile yol açabilen,dolgunun damar içine kaçması gibi komplikasyonların görülebildiği aslında riskli bir uygulamadır. Ehil ellerde ve doğru malzeme ile en sık yapılan dolgu uygulamalarında başı çekmektedir.
Nazolabial Dolgu
Yüzünüzdeki derin çizgilerden kurtulun…
Burun kanatlarının yanından başlayıp ağız köşelerine dek uzanan oluğa “nazolabial çizgi/oluk” adı verilir. Bu çizgiler belirgin ise yorgun, mutsuz ya da daha yaşlı görünebilirsiniz. Nazolabial Dolgu, yaşa bağlı olarak burun ve dudak kenarı hattında derinleşen bu çizgilerin yumuşatılması ve yüzün genç bir görünüme kavuşması için uygulanır. Nazolabial dolgu uygulaması için hyaluronik asit içerikli dolgular tercih edilmektedir
Düzenli egzersiz, iyi beslenme, spor gibi aktivitelere bağlı olarak kişiden kişiye yaşlanma ve çökme belirtileri farklılık gösterebilir. İnsan yaşlandıkça şakak bölgesinde bulunan oyuk, alnın genişlemesi şakakların ve yanakların daralması ile dikkat çeker. Estetik açıdan bakıldığında yüzün aldığı bu şekil istenmeyen bir durumdur. İdeal yüz şekli ise kişinin anotomik yapısı ve kültüre göre değişmekle birlikte yüzün şakaklarda geniş ve dolgun, çenenin ise ince olması tercih edilir. Yüz simetrik açıdan bakıldığında düz ve pürüzsüz olmalıdır.
Şakak Dolgusu
Şakak; baş bölgemizin her iki yanında, kulak, yanak, alın ve göz arasında bulunan çukurumsu bölgedir.Yaşlanma belirtilerinin ilk görüldüğü yüz kısmı burası olduğu gibi bu bölgelerde doku kayıpları meydana gelir ve çökmeye neden olur.
Şakak dolgusu : Hyalüronik asit dolgular ile derinleşmiş kırışıklıkları gidermeye, cilt altında meydana gelmiş çökmeleri dolgunlaştırmak ve şekillendirmek için uzman doktorlar tarafından ideal şartlarda (klinik) uygulanan bir yöntemdir.
Şakak dolgusu nasıl uygulanır?
Şakak dolgusu adında da anlaşılacağı üzere şakak bölgelerinde meydana gelen çukurlukların düzeltilmesi için tercih edilen bir yöntem olduğu gibi uygulama sonrası yüz olduğundan daha genç şekil almaktadır.
Şakak bölgesi dolgusu bulunduğu konum itibari ile ciddi dikkat isteyen bir uygulamadır. Çünkü bu bölgede bulunan dokuların ince olmasından kaynaklı uygulama sonrası düzensizlik gösterebilmektedir. Uygulamanın konusunda uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir. Dolgu maddesi olarak vizkositesi, kalınlığı ve uzun ömürlü olması sebebiyle dermal dolgu maddeleri tercih edilir. Dermal dolgu aynı zamanda vücutta doğal olarak bulunan maddeden yapılan bir jeldir. Bölgeyi yeniden şekillendirmek ve eski görünümünü sağlamak için kullanılır. Yapılan uygulamada dikkat edilmesi gereken nokta şakak bölgesinin elmacık kemikleri ile orantılı olması yanında genel görünüm itibari ile de yüz ile uyumlu olmasıdır.
İşlem öncesi uygulama yapılacak bölgeye anestezik krem sürülür yada lokal anestezi uygulanarak şakak bölgesi uyuşturulur. Dolgu maddesi enjekte edildiğinde yüzeysel olarak yayılım gösterdiği için damar veya arter duvarlara temas oranı düşüktür. Bu da kişilerde minimum rahatsızlık hissiyatı uyandırmaktır. Uygulama ortalama olarak 20-30 dakika sürerken, uygulama esnasında mümkün olduğunca az miktarda morluk oluşması hedeflenir.
Yanak ve Elmacık Kemiği Dolgusu
Yanak elmacık kemiği dolgu uygulaması, Yüzde genç ve güzel bir görünüm için standart estetik ölçüler mevcuttur. Genel olarak güzel olarak kabul gören tüm yüzlerde ortak özellikler vardır. Elmacık kemiği çıkık, çene hattı belirgin, üçgen bir yüz görünümü ideal bir yüz formatı ortaya koyar. Ama yaşlanmaya bağlı ya da kişisel özelliklere bağlı olarak bu normlar herkeste olmaz. Bu bölgeler içersin de özellikle elmacık kemiği bölgesi ve yanaklar çok önem arz eder. Çünkü yaşlanmaya bağlı elmacık kemiği bölgesi hacmi azalır. Gülme çizgileri üzerinde doku birikimi artar ve gülme çizgileri derinleşir. Ayrıca zayıf hastalarda da yanak bölgesinde göze çarpan çukurlaşmalar oluşur. Bu görünüm kişiyi olduğundan büyük ve solgun gösterir.
Ameliyatsız Yanak ve Elmacık Kemiği Dolgunlaştırma
Bu bölgeleri doldurmak için yağ enjeksiyonu uygulanabilir. Ama ameliyatsız olarak en iyi yöntem yüze hazır dolgu uygulamalarıdır. Elmacık kemiğine uygulanan dolgu hem o bölgede bir dolgunluk yaratır. Hem de yüzde lifting etkisi ile bir toparlanma sağlar. Yanaklara uygulanan dolgu cilt çöküntü ve kırışıklıklarını azaltarak o bölgenin daha iyi bir görünümüne kavuşmasını sağlar. Bu sayede bozulan yüz ovali tekrar üçgen görünümü ile geri kazanılmış olur.
Dolgu özellikle yüzün iyi bir analizi sonrası uygulanmalı, hastaların her ne kadar beklentileri dinense de yüzün dolguya ihtiyaç olana alanları belirtilmelidir. Hatta hastanın yüzüne mutlaka çizim yapılmalı ve hangi bölgeye ne kadar hacim verileceği önceden belirlenmelidir.
Yanak dolguları genellikle yüzü çok zayıf ya da yakın zamanda aşırı kilo kaybı olan hastalara sıklıkla uygulanır. Elmacık kemiği dolguları ise ya yapısal ya da yaşlanmaya bağlı malar bölgede yeterli hacmi olmayan hastalara uygulanır. Bazen bu bölgeler birbirleriyle ilintilidir. İki bölgeye de aynı anda uygulama yapmak hem daha iyi bir yüz harmonisi sağlar hem de malar yanak geçişini yumuşatır.
Uygulanacak doz yüzde arzu edilen hacme ve oluşan hacim kaybına göre değişir. Uygulama derin tabakaya hatta direkt kemik üstüne yapılır. Kanül kullanılması daha iyi bir seçenektir. Genellikle elmacık kemiği bölgesine her bölge için 0.5-2 cc dolgu uygulaması tatmin edici sonuçlar verir. Yanak bölgesi içinde 0.5-2 cc uygulama yeterli olur. Tercih edilen dolgu Voluma’dır. İyi bir hacimsel kazanım sağlar. Alternatif olarak Radiesse’de kullanılabilir. Kalıcılık 1 ila 2 yıl arasında değişir.
Yanak ve elmacık kemiği bölgesine uygulanan dolgu kaybedilen hacimleri kazandıracak ve yüzün orantısal harmonisini geri kazandıracak şekilde doğal ve estetik ölçütlerde yapılmalıdır. Doğal olmayan, abartılı uygulamalardan kaçınmak yapılan uygulamanın geçerliliği için çok önemlidir. Çünkü doğallığını kaybetmiş suni ve abartılı bir yüz görünümü kimse tarafından hoş bulunmayacaktır. Bu uygulamalarda amaç küçük dokunuşlarla yüzün hoş görünmesine katkı sağlamaktır. Eğer yüzde hacim kayıpları çok yüksekse dolgu uygulamaları ya aşamalı yapılmalı ya da yağ enjeksiyonu düşünülmelidir.