Botoks(Botulinum toksin A) clostridium botulinum denilen bakteriden saflaştırılarak elde edilmiş bir toksindir. Ancak toksin olmasına karşın, sadece tedavi bölgelerine çok küçük alanlarda ve çok az miktarlarda kullanıldığı için vücut için hiçbir ciddi yan etkisi yoktur.
1980’li yıllarda Botox ismiyle ilaç kimliği kazanmıştır. Dünya çapında en çok uygulanan estetik müdahale olup, FDA ve Sağlık Bakanlığı onaylıdır. Özellikle kırışık / çizgi tedavisinde ve terleme tedavisinde kullanılmaktadır.
Duygularımızı ifade etmede ve verdiğimiz tepkilerin dışa yansımasında mimiklerimizin önemli bir payı vardır. Bu yüzden yüzde oluşan kırışıklıklarda en önemli pay, her duygulanımda ve ifadede kullanıldıkları için mimik kaslarına aittir. Yıllar boyu kullanım ve yaşlanma sonucu, kas üzerindeki deride gözle görülür çizgiler ve kırışıklıklar oluşur. Özellikle henüz doku sarkmalarının başlamadığı sadece mimik kaslarının aktif kullanımda olduğu erken dönemde kırışıklıklar görünür haldedir. Bu dönemde botox uygulanması, mimik kaslarını geçici olarak felç ederek kırışıklıkları düzeltir, pürüzsüz görünüm sağlar, yeni kırışık oluşumunu engeller.
Botoks nasıl kullanılır?
Kırışıklığı yaratan kas içine çok küçük bir iğne ile çok az dozda Botulinum toksin enjekte edilir. Bu ilaç, kas içinde sinir iletimini engellediği için kas zayıflar, kasın üzerindeki cilt gevşer ve böylece ciltteki kırışıklıklar genellikle yok olur veya yumuşar. Uygulama yaptığımız iğnelerin ucu çok ince olduğundan verdiği ağrı hissi oldukça azdır. Uygulamadan sonra iğne giriş yerlerinde çok yakından belli olabilen minik morluk ve şişlikler olabilir, ancak bunlar 1-2 günde tamamen geçer. Hasta uygulamadan hemen sonra günlük aktivitelerine sorunsuz olarak devam edebilir.
Gebelik ve hamilelikte botoks yapılabilir mi?
Botoksun gebelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir.
Botoks enjeksiyonu ağrı verir mi?
Botoks çok küçük iğneler ile uygulandığından iğnenin cilde girişi çok az hissedilir. İlacın verilmesinden sonra birkaç saniye hafif bir yanma olur, ancak bu da hızla kaybolur. Enjeksiyon sonrası bir genellikle rahatsızlık yoktur.
Botoks nerelerde kullanılır?
En sık alın kırışıkları ve kaz ayakları. Botox ile kaşlar bir miktar kaldırılabilir.
- Üst dudaktaki çok ince ve yüzeysel kırışıklılar (sigara izleri).
- Bazı insanların burunlarının ucu gülerken ve konuşurken hareket eder. Botox ile bu hareket engellenebilir.
- Terlemeye karşı olarak, el içleri, ayaklar, koltuk altları.
- Migren tedavisinde de kullanılmaktadır.
Botoks etkisi ne kadar sürer?
Etki süresi genellikle 3-6 ay arasında değişir. Birkaç tedaviden sonra etki süresi 6-8 aya kadar uzayabilir. Enjeksiyon yapıldıktan 48 saat sonra etki ortaya çıkmaya başlar ve bir hafta sonunda tam olarak kendini gösterir. İlacın kasın içinde etkili olabilmesi için 1 hafta geçmesi gereklidir. Tekrarlayan enjeksiyonlarda kas uzun süreli kullanılmamaya bağlı zayıflayacağından hem kırışıklık yapma gücü azalacak hem de ilacın yeniden yapılması için gereken süre uzayacaktır. Ayrıca etkili olduğu süre içinde kas çalışmadığı için, kasa bağlı kırışıklık etkisi olmayacak ve deri yaşlanması önemli ölçüde yavaşlayacaktır.
Botoks ne kadar güvenlidir?
Botoxun bilinen bir yan etkisi tespit edilmemiştir. Tıpta 40 yılı aşkın bir süredir kullanılan bir ilaç olduğundan güvenle kullanılmaktadır.Kırışıklık tedavisi için kullanıldığında muhtemel yan etkileri sadece enjeksiyon alanında sınırlıdır ve geçicidir.
Bu uygulama herkese yapılabilir mi?
Botoks tedavisi için çok az kısıtlama vardır. Hamileler ve nörolojik hastalığı olanlarda tedavi yapılmamalıdır.
Botoks işlemi sonrası öneriler nelerdir?
1) İşlem sonrası en az 5 saat yatar pozisyona geçmeyin, dik veya oturur pozisyonda kalın
2) Birkaç gün boyunca yüz masajı ve sıcak uygulamaktan kaçınınız
3) Antikor oluşup daha yüksek dozlara ihtiyaç kalmaması için 4 ay geçmeden yeni botox işlemi yaptırmayın ve rötuş işlemini ilk 3 hafta içinde yaptırmadıysanız talep etmeyin
4) İşlem sonrası alkol tüketmeyiniz
5) Birkaç gün boyunca ağır makyaj yapmayınız